Op 15 mei 2017 worden in het Emmakwartier voor de 2e maal herdenkingsstenen geplaatst, minimonumentjes ter herinnering aan Joodse slachtoffers van de Holocaust. Tijdens de eerste steenlegging in het Emmakwartier op 12 september vorig jaar werden op deze manier 21 personen herdacht.

De herdenkingsstenen kun je in heel Europa vinden, in uitvoering verschillend, het doel
hetzelfde. De stenen liggen gewoon in de stoep, in het straatwerk opgenomen.
In Alkmaar zijn de stenen van graniet met daarin de tekst gelaserd: ‘Hier woonde …
en dan hun namen, de plaats waar ze vermoord werden en de datum en dan de leeftijd.

‘Zo zal hun naam niet verloren gaan’

Ze werden weggehaald uit hun huizen, afgevoerd naar concentratiekampen en daar vermoord. En soms krijgen deze mensen óók een gezicht… Als familieleden nog foto’s hebben, kunnen die op de site van de Stichting worden geplaatst met een korte levensbeschrijving.  Kijk maar eens op www.herdenkingsstenenjoodsalkmaar.nl

De volgende mensen zullen in het Emmakwartier op 15 mei herdacht worden met een steen:

Hans en Gertrude Frankenberg-Goldschmidt op Juliana van Stolberglaan 16;
Alida Prins en Jeanette Prins op Emmastraat 53;
Levi Elzas en Bloemetje Elzas op Emmastraat 55;
Beelo Koppel-Englander op Lyceumstraat 76;
Elisabeth Velleman-Godlieb op de Korte Landstraat 9;
Frans en Else Ada Grünwald-Frankenberg en hun kinderen Leonard David en Jetty Cecile  en voor hun oma Cäcilie Frankenberg-Wolf op Kennemerpark 12;
Simon en Daatje Goudeket-Davidson op de Zilverstraat 8;
en het laatste adres is Metiusgracht 14, voor Abraham en Rozettha Englander-Berkleij en hun zoon Aron Arend.

In 2020 – het jaar waarin we herdenken dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd- hoopt de Stichting voor alle gedeporteerde en vermoorde Joodse stadsgenoten een herdenkingssteen te hebben geplaatst. Met de hulp van herinneringscentrum Westerbork, het Regionaal Archief in Alkmaar en Max van Dam uit Rechovot in Israël en de Historische Vereniging Alkmaar doen we veel moeite om nabestaanden te vinden en worden de juiste panden in kaart gebracht.  Iedere keer maken nabestaanden het mee dat herdenkingsstenen worden onthuld, voor hen die geen graf hebben.

Als u mocht denken familieleden te kennen van bovenstaande personen zou de Stichting die informatie heel graag van u ontvangen via haar site.