HJCoster

Hermanus Jacobus Coster

Hermanus Jacobus Coster, naar wie de Costerstraat is vernoemd, was een Nederlands advocaat. Hij werd geboren in Alkmaar op 30 juni 1865 en volgde zijn schoolopleiding aan de H.B.S. in Alkmaar en het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Daarna ging hij rechten studeren in Leiden waar hij ook president van het studentencorps werd. Hij promoveerde in 1890 op het proefschrift Openbare vrijwillige verkoping en vertrok snel daarna als jurist naar Transvaal, de Zuid-Afrikaanse Republiek.

In de jaren voor de Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) waren duizenden Nederlanders naar Zuid-Afrika getrokken, waaronder dus Herman Coster. De eerste, succesvolle, vrijheidsoorlog die de boeren twintig jaar eerder tegen het Britse rijk hadden gevoerd, speelde daarbij een rol: Nederland herontdekte opeens een vergeten groep ‘taal- en stamverwanten’. Er kwam een nieuwe emigratiestroom op gang, die sterk werd gestimuleerd door het feit dat de jonge boerennatie om geschoold kader zat te springen. Het waren vooral ambtenaren, spoorwegtechnici en onderwijzers die naar Zuid-Afrika gingen om vitale posten in de Transvaal te bezetten. ‘Krugerse Hollanders’ werden ze genoemd en ze waren niet overal even geliefd. Vooral de betweterigheid van de nieuwkomers van overzee viel bij het boerenvolk vaak niet goed, en ‘Hollanderhaat’ stak regelmatig de kop op. Toch slaagden de ‘Kaaskoppe’ er in een fors stempel op de boerenrepubliek te drukken.

Elandslaagte

Slagveld Elandslaagte

Het lukte Herman Coster om als advocaat aan de slag te gaan in Transvaal en op verzoek van Paul Kruger trad hij van 1895-1897 op als staatsprocureur, in dienst van de Zuid-Afrikaanse Republiek. Na een belediging van de “Hollanders” door Kruger nam Coster ontslag en ging hij weer werken als advocaat.

Coster werd gedood tijdens de slag bij Elandslaagte tegen de Engelsen op 21 oktober 1899, waarbij ook officier Cars Geerts de Jonge sneuvelde en zeven manschappen. Zij maakten deel uit van het Hollanderkorps, een vrijwilligerseenheid van 130 mannen die een maand eerder was opgericht. De Slag bij Elandslaagte was het eerste en meteen laatste optreden van het korps.

Bronnen: http://www.volkskrant.nl/recensies/kaaskoppen-in-oorlog~a523976/; https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Coster