Op een zaterdag in één van de zomermaanden vindt traditiegetrouw het wijkfeest van het Emmakwartier plaats; dit maal is dat op 3 Juli j.l. geweest. Onder erbarmelijke omstandigheden werd op vrijdag middag onder leiding van Partybedrijf ’t Hekeltje begonnen met de opbouw van het podium. Zaterdagochtend was het gelukkig droog en met zeer veel handen werd in kort tijd het Blekersplein omgebouwd tot feestlokatie. Middels een kleurrijke feestkrant was de gehele wijk in de week ervoor al op de hoogte van het uitgebreide feestprogramma gesteld.

De aftrap van het feest was om 1300u in de voetbalkooi, waar een zestal kinder voetbal teams gingen strijden om de EK bokaal; uiteindelijk was het twee uur later dat het team van Wales er met de hoofdprijs vandoor ging; een beker voor elke deelnemer en een ijsbon voor salon De Mient. Ook voor het team van Italie was er nog een ijsbon. Om klokslag 1400u zou de opening van het wijkfeest zijn, echter, door een harde onweersklap en bijgaande stortbui moest dat even worden uitgesteld. Onder de luifels van de opgestelde marktkramen en partytenten stonden alle trappelende stratenteams te schuilen, wachtend op drogere tijden. Expeditie Emmakwartier moest dus noodgedwongen een half uur later dan gepland van start. Dat gold ook voor clown Nienke, die ook dit jaar weer de allerkleinsten op het plein met ballonencreaties kwam vermaken.

Een aantal enthousiaste buurtbewoners uit de RoemerVisscher- en Tesselschadestraat stonden aan de basis voor de uitwerking van deze wijkexpeditie, de animo vanuit de wijk was torenhoog geweest, echter, er was maar plaats voor een 8-tal teams. Het petje-op-petje-af spel kwam na drie van de 20 vragen al snel tot een eind, het aansluitende boter-kaas-en-eieren spel en het katapulteren van ijsklontjes op het schoolplein nam wat meer tijd in beslag, maar de proeverij van exoten spande de kroon vanwege het hoge walg gehalte. Na de rebus/puzzeltocht door de wijk, waarbij een groepsfoto (op facebook) en het schoonmaken van zowel een kokosnoot als ananas extra bonuspunten opleverde, werd de expeditie afgesloten middels een chaotisch waterballet op de Nieuwlandersingel; met een zogenaamde sup moest het gehele team naar de overkant van de singel zien te komen daarbij zoveel mogelijk groene opblaas krokodillen vangend. Uiteindelijk eindigde de halve wijk in het water van de alkmaarse stadsgracht. Het verliezende team van deze expeditie werd tenslotte de Emmastraat; die hebben nu de uitdaging gekregen om op het volgende wijkfeest een “nieuwe” expeditie op poten te zetten.

Rond 1800u was het toch wel tijd geworden voor de inwendige mens; de bar was inmiddels al open en naast de haringkar was er voor de kinderen een pannenkoekenkraam op het plein gezet. De BBQ werd dit jaar bijna traditiegetrouw door slagerij Eeken van de Oudegracht verzorgd. En ook was er naast de koffiekar een kleine ijssalon aanwezig.

Tijdens het avondgedeelte van het wijkfeest werd we vereerd met een bezoek van de naar uitgestorven species zoekende ontdekkingsreizigsters Anna en Hanna; zij namen de presentatie van het nog altijd populaire bingospel voor hun rekening.

Het open podium werd ditmaal een aantal keren door de kleinste kinderen verzorgd, maar voor een volgende keer hebben we als wijk inmiddels al een reservering van een heuse zangeres uit de Julianastraat staan.

Tegen 2300u barstte er wederom en hoosbui los, wat tevens de aanleiding was voor het langzaam beëindigen van het wijkfeest . De muziek werd opgeruimd, het laatste aangeslagen bierfust helaas niet meer geheel leeggedronken, maar op maandagochtend kon door gezamenlijk opruimwerk van de vele wijkbewoners op zondagmorgen niets meer herinneren aan editie 2016 van het wijkfeest in het Emmakwartier.

Ruud Boots.